pn - pt: 8-20 sb: 10-14
Schowek
 58 741 59 20
Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

OFERTA JEST DOSTĘPNA

organizator w ciagu paru dni informuje czy są dostepne miejsca na dany termin.

Proszę czekać, trwa wczytywanie ...

Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

Turcja,

Turcja,

Wycieczki Objazdowe

 PLN/os. (0os.  PLN)
Termin:
-
Długość:
-
Wylot z:
-
Przylot do:
-
Zakwaterowanie:
-
Wyżywienie:
-
Organizator:
-
Liczba osób:
-
Cena łączna:
-
Zapłać przez internet - najlepsze pokoje wyprzedają się od razu!
Zarezerwuj wstępnie

Inne możliwe zakwaterowanie i wyżywienie:

  • Opis Oferty

  • Opinie o hotelu

  • Ocena podróżnych TripAdvisor

    Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Turcja,

    Turcja,

    Wycieczki Objazdowe,

    Opis operatora:
    Proszę czekać, trwa wczytywanie ...

    Kategoria - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Region - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Turcja /

    Opis oferty: - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Antalya – Anamur – Tars – Adana – Antakya – Gaziantep – Göbekli Tepe – Sanliurfa – Eufrat – Góra Nemrut – Kahramanmars – Kayseri – Kapadocja – Konya – Antalya Idealny program dla pasjonatów Turcji, tym razem chcących poznać ją „od kuchni”. Niepowtarzalne miejsca, zabytki z listy UNESCO, cuda natury i… tureckie przysmaki. Na trasie baśniowa Kapadocja, jej podziemnie miasta i unikalne zabytki z czasów bizantyjskich, magiczna Góra Nemrut z kamiennymi posągami uznana za ósmy cud świata, a także Konya, jedna z najbardziej konserwatywnych miejscowości w Turcji, w której powstał zakon tańczących derwiszów. Bogaty program fakultatywny: lot balonem w Kapadocji, wizyta w hammamie czy „Turecka Noc” w jaskini będzie idealnym dopełnieniem starannie zaplanowanego tygodnia. Warto przedłużyć wypoczynek o pobyt w wybranym hotelu z oferty ITAKI. Trasa w Turcji: ok. 2250 km.

    1. DZIEŃ. ANTALYA - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Zbiórka uczestników na lotnisku. Bezpośredni przelot do Antalyi. Transfer do hotelu. Zakwaterowanie, czas wolny, kolacja i nocleg.

    2. DZIEŃ. ANAMUR – TARS – ADANA (trasa: ok. 540 km) - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do ANAMUR, położonego nad Morzem Śródziemnym. Zwiedzanie twierdzy Mamure z XIII w., wznoszącej się malowniczo nad brzegami morza, gdzie nakręcono wiele scen do popularnych tureckich filmów. Czas wolny na obiad. Fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka łodzią do Kizkalesi – Zamku Panny, twierdzy zbudowanej w XII w. na maleńkiej wysepce, który wygląda jakby wyrastał z morza. Przejazd do TARSU, miasta, w którym przyszedł na świat św. Paweł, zwiedzanie kościoła pod jego wezwaniem oraz przystanek przy studni, skąd można zaczerpnąć świętej wody. Przejazd do hotelu w regionie ADANA, który słynie z najsmaczniejszych kebabów. W Adanie warto spróbować saglam – tradycyjnego tureckiego napoju bezalkoholowego, którego bazą jest sok z czarnej marchwi. Region słynie również z potrawy zwanej tantuni, czyli mięsa mielonego z cebulą i pomidorami zawiniętego w cienki placek. Warto wybrać się do jednej z restauracji i spróbować lokalnych specjałów. Spacer do meczetu Sabanci. Zakwaterowanie w hotelu, kolacja i nocleg.

    3. DZIEŃ. ANTAKYA – GAZIANTEP (trasa: ok. 400 km) - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do miejscowości ANTAKYA, starożytnej Antiochii, o historii sięgającej 300 r. p.n.e. Miastem w przeszłości władali Rzymianie, Persowie, Bizantyjczycy, ale najbardziej widoczne są wpływy kultury arabskiej. Znajduje się tu grota, gdzie miał nauczać św. Piotr oraz św. Paweł. Znajduje się tu również jedno z najciekawszych w Turcji muzeów archeologicznych, słynące ze wspaniałej kolekcji mozaik z okresu rzymskiego. Region Antiochii słynie z wielu wyjątkowych potraw, których warto spróbować w czasie wolnym. Jednym z lokalnych specjałów jest biberi ekmek czyli chleb z pastą paprykową, często posypany sezamem, przypominający nieco pizzę. Jest bardzo pożywny i niezwykle popularny w tej części kraju. Kupując lokalne przysmaki warto spróbować tutejszego hummusu i kunefe – ciasta serowego. Wyjazd do GAZIANTEP i czas wolny w centrum, gdzie można odwiedzić bazar miedzi oraz lokalne restauracje, aby spróbować baklawy i pistacji. Zakwaterowanie w hotelu, kolacja i nocleg.

    4. DZIEŃ. GÖBEKLI TEPE – SANLIURFA – EUFRAT – GÓRA NEMRUT (trasa: ok. 250 km) - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do GÖBEKLI TEPE, stanowiska archeologicznego, w którym odkryto świątynię liczącą 12 000 lat. Sanktuarium zostało wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Przejazd do SANLIURFY, miasta proroków i celu pielgrzymek, którego historia sięga 3500 lat wstecz. Według tradycji właśnie tu urodził się Abraham, a przez pewien czas mieszkał biblijny Hiob. Zwiedzanie Jaskini Abrahama, gdzie prawdopodobnie prorok przyszedł na świat. Przejście nad święty staw, z którym wiąże się inna legenda dotycząca Abrahama. Wizyta na orientalnym bazarze w Sanliurfie. Podczas czasu wolnego polecamy skosztować kebabu z bakłażana lub kebabu Urfa – przygotowywanego z dodatkiem czarnego chilli. Warto posmakować lahmacun, nazywanego arabską pizzą, czyli cienkiego ciasta z mięsnym nadzieniem, pokropionego sokiem z cytryny. Na uwagę zasługują również cigkofte – klopsiki z surowego mięsa i bulguru, bardzo ostre, podawane z sałatą i sokiem z cytryny. Przejazd nad EUFRAT na Zaporę Ataturka – jedną z największych budowli hydrotechnicznych na świecie. Wjazd minibusami i krótka wspinaczka na GÓRĘ NEMRUT, wznoszącą się na wysokość 2150 m n.p.m. Na szczycie znajdują się potężne kamienne głowy, jeden z najbardziej rozpoznawalnych zabytków wschodniej Turcji, uznany za ósmy cud świata. Ten unikatowy na skalę światową zabytek został wpisany na listę UNESCO. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.

    5. DZIEŃ. KAHRAMANMARS – KAYSERI – KAPADOCJA (trasa: ok. 540 km) - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do KAHRAMANMARS, czyli stolicy tureckich lodów zwanych dondurma. Tureckie lody, dużo gęściejsze niż europejskie, zawierają dodatek żywicy o charakterystycznym smaku. Prawdopodobnie tutejsi pasterze łączyli górski śnieg z mlekiem kóz, żywiących się bulwami orchidei i owocami. Poza lodami warto skusić się na tarhana, czyli turecką zupę, uznawaną za pierwszą zupę instant na świecie. Bazą zupy jest ciasto z jogurtu, warzyw i przypraw, które następnie się suszy i ściera na drobny proszek. Ciekawostką jest również danie manti – tureckie pierogi faszerowane jagnięciną, wołowiną, ziemniakami lub dynią. Pierożki często są polane masłem lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Przejazd do KAYSERI. Czas wolny w centrum miasta. W Kayseri warto spróbować pastirma – uciskanego mięsa. Wyjazd do KAPADOCJI. Zakwaterowanie w hotelu, kolacja. Dla chętnych (za dodatkową opłatą na miejscu): „Turecka Noc” w jednej z jaskiń Kapadocji – ciekawy program artystyczny, przekąski, napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Powrót do hotelu, nocleg.

    6. DZIEŃ. KAPADOCJA - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Śniadanie. Czas wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): lot balonem nad Kapadocją. Podziwianie bajkowego krajobrazu z góry o wschodzie słońca. Powrót do hotelu. Zwiedzanie Muzeum Göreme wpisanego na listę UNESCO, największego i najciekawszego kompleksu skalnych kościołów wyrzeźbionych w tufie wulkanicznym. Znajduje się tu ok. 350 kościołów i kapliczek kryjących wspaniałe freski z czasów bizantyjskich. Zwiedzanie podziemnego miasta w Kaymakli sięgającego 35 m w dół, powstałego ok. IV w. p.n.e. Jest tu blisko sto tuneli wydrążonych w skałach wulkanicznych, w których można odnaleźć mieszkania, kuchnie, spiżarnie, kościoły, stajnie. Wnętrze zaskakuje znakomitą wentylacją, nawet na najniższych poziomach. Przejście doliną Pasabaglari, malowniczego miejsca ze skałkami przypominającymi postacie mnichów. Będąc w Kapadocji warto skosztować lokalnego kebaba przygotowywanego w naczyniu ceramicznym. Wizyta w sklepie z galanterią skórzaną oraz specjałami, gdzie można kupić tureckie słodycze lokum. Przejazd do hotelu. Fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): pokaz rytualnego tańca derwiszów, następnie fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): hammam, czyli wizyta w tureckiej łaźni. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.

    7. DZIEŃ. KAPADOCJA – KONYA – ANTALYA (trasa: ok. 520 km) - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do KONYI, jednej z najbardziej religijnych i konserwatywnych miejscowości w Turcji. Tutaj powstał zakon tańczących derwiszów, których charakterystyczną cechą jest umiejętność medytacji w ruchu. Zwiedzanie Muzeum Mevlany – założyciela zakonu. W muzeum zobaczyć można między innymi ponad 30 tysięcy rękopisów, a także pochodzące z okresu XIII-XVIII w. dywany i kilimy. Będąc w Konyi zachęcamy do spróbowania zupy z okry. Okra przypomina nieco fasolkę szparagową, jest bardzo zdrowa i niezwykle popularna w Turcji. Przejazd do hotelu w regionie ANTALYI, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.

    8. DZIEŃ. - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Śniadanie. Wykwaterowanie. Czas wolny (zależnie od godziny wylotu), transfer na lotnisko i bezpośredni przelot do Polski. Dla osób, które przedłużają pobyt o tygodniowy wypoczynek: śniadanie, wykwaterowanie, transfer do wybranego hotelu.

    ŚWIADCZENIA: - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    7 noclegów w hotelach*** w miastach lub w okolicy miast: 2 w Alanyi lub Side, 1 w Adanie, 1 w Gaziantep, 1 w Adiyaman lub Kahta, 2 w Kapadocji; 2-os. pokoje (możliwość 1 dostawki) z łazienkami, klimatyzowane • wyżywienie: 7 śniadań, 7 kolacji • przelot • przejazdy autokarem • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW

    UWAGI: - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Obowiązkowe opłaty na miejscu: bilety wstępu, audio guide: ok. 140 EUR (dzieci do 8 lat – 50% zniżki), napiwki: ok. 70 EUR/os.Wizy: obywatele RP podróżujący do Turcji w celach turystycznych na okres nie dłuższy niż 90 dni są zwolnieni z obowiązku wizowego.Opłaty fakultatywne: Turecka Noc: ok. 35 EUR (wymagane min. 8 osób); lot balonem nad Kapadocją: ok. 245 EUR; pokaz tańca derwiszów: ok. 19 EUR (wymagane min. 8 osób); wizyta w hammamie: ok. 35 EUR (wymagane min. 8 osób); wycieczka łodzią do Zamku Panny: ok. 30 EUR (wymagane min. 8 osób).Podczas święta Kurban Bajram niektóre obiekty muzealne i meczety są zamknięte dla zwiedzających.
  • Ocena podróżnych TripAdvisor
    Na podstawie 1600 opinii podróżnych
    Doskonałe
    1258
    Dobre
    184
    Średnie
    72
    Złe
    55
    Okropne
    34
    Lokalizacja
    Jakość noclegu
    Pokoje
    Obsługa
    Wartość
    Czystość

Dlaczego warto wybrać Dreamtours.pl:

  • BEZPIECZNE
    I TANIE WAKACJE

    Dreamtours.pl to od 10 lat wiodący portal turystyczny oferujący wycieczki polskich i niemieckich touroperatorów. Proponujemy Państwu jedynie sprawdzonych organizatorów i ponad 100 tysięcy hoteli w każdym zakątku świata zarówno z przelotem jak i dojazdem własnym.
  • GWARANCJA
    BEZTROSKICH WAKACJI

    Wszyscy organizatorzy, których sprzedajemy posiadają wysokie polisy ubezpieczeniowe. Ceny podajemy w euro, dzięki temu nie ma możliwości wystąpienia różnic kursowych. Ceny wycieczek nie zmieniają się po podpisaniu umowy.
  • NAJWYŻSZY POZIOM
    OBSŁUGI KLIENTA

    Na nasz sukces pracuje zespól ludzi - profesjonalistów. Turystyka to nasza pasja, dlatego bardzo dobrze rozumiemy potrzeby naszych klientów i szczerze doradzamy podczas wyboru oferty, traktując każdego klienta indywidualnie i profesjonalnie. Zależy nam na budowaniu zaufania wśród naszych klientów.
Proszę czekać, trwa wczytywanie ...
Wyślij ofertę na email
X
Zapytaj o ofertę
X

Zadzwoń

58 741 59 20

Pomóc Ci znaleźć wycieczkę? Kliknij >